Sugihara, Čiune

Chiune Sugihara
杉原千畝
     
Příjmení:
Surname:
Sugihara Sugihara
Jméno:
Given Name:
Čiune Chiune
Jméno v originále:
Original Name:
杉原千畝 / すぎはら・ちうね
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
podporučík 2nd Lieutenat
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
01.01.1900 Mino /
01.01.1900 Mino /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
31.07.1986 Kamakura
31.07.1986 Kamakura
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- více-konzul Velkého japonského císařství v Litvě (1939-1940) - Vice Consul for the Great Japanese Empire in Lithuania (1939-1940)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- zachránil 5.558 (převážně) židů před "Konečným řešením"
- oceněn titulem "Spravedlivé mezi národy"
- Rescue of 5,558 (mostly) Jews during the Holocaust
- Awarded the title "Righteous Among the Nations"
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
wiki.jp
URL : https://www.valka.cz/Sugihara-Ciune-t81203#624294 Verze : 0
Sugihara Čiune

* 1. 1. 1900
+ 31. 7. 1986

Čiune Sugihara nastoupil roku 1919 na japonské ministerstvo zahraničí. Jeho prvním umístěním se stal Charbin v Mandžusku, kde se specializoval na ruštinu a němčinu a stal se expertem na ruské záležitosti.

Zapojil se do vyjednávání smluv o severomandžuské železnici. Přestoupil na křesťanství a oženil se s Běloruskou - rozvedli se roku 1935.

v roce 1939 se stal vicekonzulem na japonském konzulátu v Kaunasu v Litvě. Jeho hlavním úkolem bylo hlásit pohyby sovětských a německých vojsk. Sugihara říkal že spolupracoval s polskou rozvědkou, jako část širšího japonsko-polského plánu spolupráce. Poté co Sověti vstoupili roku 1940 do Litvy se mnoho uprchlých Židů z Polska, stejně jako litevští Židé, snažilo obdržet výjezdní víza. Stovky uprchlíků přišly i na japonský konzulát v Kaunasu ve snaze obdržet víza do Japonska. V té době Japonci dávali víza jen těm, kdo měli dostatečné prostředky a prošli imigračními procedurami v pořádku. Sugihara třikrát žádal o změnu instrukcí, ale pokaždé to bylo zamítnuto.

Od 31. 7. do 28. 8. 1940 vzal na sebe Sugihara plnou zodpovědnost a začal pro Židy vydávat desetidenní víza pro transit do Japonska, což bylo porušením přímých rozkazů. Se Sověty vyjednal pro Židy možnost přesunu po transibiřské magistrále za pětinásobek běžné ceny, což jim umožnilo dosáhnout japonských hranic v Mandžusku.

Sugiha pokračoval ve vydávání ručně psaných víz (denně trávil 18-20 hodin jejich psaním) do 04.09.1940, kdy musel opustit svůj post, protože se konzulát uzavíral. Podle svědků pokračoval v psaní i v hotelu, na nádraží, dokonce i ve vlaku jímž byl nucen odjet. Celkový počet zachráněných se odhaduje mezi šesti až deseti tisíci uprchlíky. Bohužel se některým z Židů, kteří víza obdrželi, nepodařilo Litvu opustit předtím, než ji při svém útoku na Sovětský svaz obsadili Němci a přes všechnu snahu padli za oběť holocaustu.

Mnoho uprchlíků projelo po železnici až do Vladivostoku a poté lodí do japonského Kóbe, kde pro ně polský ambasador organizoval omezenou pomoc. Asi tisíc jich pokračovalo do Spojených států amerických či do Palestiny. Jiní byli přesunuti do Šanghaje, kde už byla komunita japonských Židů. Přes německý nátlak na vydání uprchlíků nevydala japonská vláda ani jednoho. Mezi uprchlíky nebyli pouze Židé ale i Poláci a Litevci.

Sugihara dále sloužil jako generální konzul v Praze, poté od r. 1941 v Königsbergu, následoval post v Bukurešti, kde byl při příchodu sovětských vojsk i s rodinou umístěn do zajateckého tábora na osmnáct měsíců.

Propuštěn byl v roce 1946 a vrátil se přes Sibiř do Japonska. Roku 1947 ho ministerstvo zahraničí požádalo o resignaci, což byl pozdní důsledek litevské neposlušnosti.

Poté pracoval pro exportní společnost jako generální manager U.S. Military Post Exchange.

V roce 1968 se ho podařilo objevit jedním z jím zachráněných uprchlíků a o rok později Sugihara navštívil Izrael, kde ho uvítala izraelská vláda. Roku 1985 mu byla izraelskou vládou udělena pocta zařazením mezi "Spravedlivé mezi národy" a bylo mu uděleno čestné občanství Izraele.

Když se ho ptali, proč riskoval svou kariéru aby zachránil jiné lidi, odpověděl, že starý samuraj řekl: "ani lovec nemůže zabít ptáka, který se k němu obrátí pro záchranu"....

https://en.wikipedia.org/wiki/Chiune_Sugihara
URL : https://www.valka.cz/Sugihara-Ciune-t81203#297680 Verze : 4
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více