Glenn, John Herschel

     
Příjmení:
Surname:
Glenn Glenn
Jméno:
Given Name:
John Herschel Jr. John Herschel Jr.
Jméno v originále:
Original Name:
John Herschel Glenn Jr.
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
18.07.1921 Cambridge, Ohio
18.07.1921 Cambridge, Ohio
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.12.2016 Columbus
08.12.2016 Columbus
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- pilot kosmické lodi Mercury (mise MA-6)
- člen posádky raketoplánu Discovery (mise STS-95)
- pilot from spacecraft Mercury (mision MA-6)
- member of crew from space shuttle Discovery (mission STS-95)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- podruhé letěl do kosmu v 77 letech - He flew into space for the second time at the age of 77
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Biographies of U.S. Astronauts
NASA History
NASA Biographies
Wikipedia
Mal8 encyklopedie kosmonautiky
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#360916 Verze : 1
     
Příjmení:
Surname:
Glenn Glenn
Jméno:
Given Name:
John Herschel Jr. John Herschel Jr.
Jméno v originále:
Original Name:
John Herschel Glenn Jr.
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:

DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR

DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Biographies of U.S. Astronauts
NASA History
NASA Biographies
Wikipedia
Mal8 encyklopedie kosmonautiky
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#676871 Verze : 0
Colonel John Herschel Glenn

Budoucí první americký astronaut se narodil 18. července 1921 v městečku Cambridge ve státě Ohio. Láska k létání ho již před válkou přivedla do vládního programu pro výcvik civilních pilotů.

Po japonském útoku na Pearl Harbor byl povolán k námořní pěchotě jako kadet a po absolvování pilotního výcviku se v roce 1943 stal poručíkem. Byl přidělen k jednotce VMO-155, vyzbrojené letouny F4U Corsair. V červenci 1944 se se svou jednotkou dostal na tichomořské Marshallovy ostrovy s hlavním úkolem přímé podpory pozemních vojsk. Absolvoval 59 náročných misí a několikrát byl jeho stroj těžce poškozen. Za svou činnost byl mimo jiné dvakrát vyznamenán řádem DFC. Začátkem roku 1945 se vrátil do USA a stal se zkušebním letcem.

Po ukončení války se již jako kapitán rozhodl pro další kariéru u námořnictva. Na ostrově Guam sloužil u 218. stíhací perutě, v jejíž řadách do roku 1948 hlídkoval nad severní Čínou. Až do vypuknutí bojů v Koreji pak působil jako zkušební pilot a instruktor.

Do Korejské války se zapojil v únoru 1953 jako příslušník letky VMF-311, vyzbrojené stíhacími bombardéry F9F Panther, opět s úkolem přímé podpory. Podobně jako za druhé světové války přežil 63 misí, i když nepřátelská protiletadlová palba několikrát jeho stroj vážně poškodila. Z jednoho letu se dokonce vrátil s tak velkou dírou v trupu, že podle jeho vzpomínek by skrz ni protáhl hlavu i s rameny.

Nedlouho před ukončením bojů nastoupil stáž k 51. FIW (stíhacímu křídlu) na základně K-13 v Suwon. Osedlal stíhačku F-86F-30-NA Sabre sériového čísla 52-4584, kterou si nechal ozdobit jmény své ženy a dětí. Své konto otevřel 12. července nad Mandžuskem, kde srazil k zemi jeden MiG-15. Další úspěch zaznamenal o týden později, kdy při klasickém "psím souboji" s dvojnásobnou přesilou MiGů sestřelil jeden z nich. Své konto uzavřel 22. července sestřelem dalšího MiGu.

Krátce na to bylo vyhlášeno příměří a John Glenn se se třemi sestřely a sedmadvaceti odlétanými misemi vrátil zpět do USA, aby pokračoval v práci zkušebního letce.

Poprvé se jeho jméno objevilo v médiích v roce 1957, kdy uskutečnil první transkontinentální nadzvukový přelet mezi Los Angeles a New Yorkem na letounu RF-8A Crusader.

Rok 1959 pro něj znamenal zásadní zlom. Přihlásil se do skupiny letců, z kterých měli být vybráni budoucí astronauti. Ač již nepatřil k nejmladším, do prvního sedmičlenného týmu se dostal. Následoval náročný výcvik a poznávání kosmické lodi Mercury. V roce 1961, již po Gagarinově letu, NASA poměrně úspěšně odzkoušela svou loď i rakety a po dvou suborbitálních skocích Alana Sheparda a Virgila Grissoma měl být na programu první americký let na oběžnou dráhu. 20. prosince 1961 se John Glenn poprvé, a nikoli naposledy, vsoukal do křesla kosmické lodi Mercury, pojmenované Friendship 7 a začal se připravovat ke startu. Ten byl ale z technických důvodů odložen. Totéž se odehrálo ještě devětkrát. Až 20. února 1962 v 19 hodin a 42 minut středoevropského času se raketa s lodí odlepila od startovací rampy na mysu Canaveral a zamířila k plánovaným třem obletům Země.

Brzy však začalo být horko nejen Johnu Glennovi, když teplota v kabině vystoupala nad čtyřicet stupňů Celsia, ale hlavně pozemním technikům, protože kromě mnoha "běžných" poruch se ohlásila i kontrolka upozorňující na uvolněný tepelný štít, bez něhož by loď během přistání shořela v atmosféře. Problém se naštěstí podařilo vyřešit a loď i s astronautem úspěšně přistála po 4 hodinách a 55 minutách asi 80 km od plánovaného místa přistání v Tichém oceánu.

V NASA a námořnictvu zůstal plukovník Glenn pouze do roku 1964, kdy odešel do zálohy a začal pracovat ve firmě Royal Crown Cola a zároveň se zapojil do politiky. Stal se významným členem Demokratické strany a v roce 1974 byl poprvé zvolen senátorem za stát Ohio, kterým byl až do roku 1999. V roce 1984 se také pokoušel o prezidentský post, ale prohrál v primárkách své strany.

O největší překvapení se postaral 29. října 1998, kdy na palubě raketoplánu Discovery odstartoval ve věku 77 let ke své druhé misi (let STS-95). Sloužil hlavně jako "pokusný králík" při lékařských pokusech, které sledovaly vliv beztížného stavu na organismus seniora. Byl nejvhodnější osobou, jelikož jako pilot, astronaut a také jako politik byl celý život pod přísným lékařským dohledem s pečlivě zpracovanou dokumentací.

Po návratu z vesmíru ukončil svou politickou dráhu a odebral se na odpočinek. Se svou ženou žil v Ohiu.

Zemřel 8. prosince 2016.

Za svou kariéru obdržel řadu vysokých vojenských i civilních vyznamenání, mj. 6x DFC, 19x Air Medal, Navy Unit Commendation, Marine Corps Expeditionary Medal, Asiatic-Pacific Campaign Medal či NASA Distinguished Service Medal.

zdroje:
https://www.acepilots.com/korea_glenn.html
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Glenn
mek.kosmo.cz
mek.kosmo.cz
Codr, Milan: Sto hvězdných kapitánů, Práce, Praha 1982
Lála, Petr - Vítek, Antonín: Malá encyklopedie kosmonautiky, Mladá Fronta, Praha 1982
Moravec, Jiří R.: Válka v Koreji, L+K 5/94
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#295857 Verze : 4
John Herschel Glen při výcviku nastupuje do kosmické lodi Mercury,


volací znak Liberty Bell 7, která byla určena pro misi MR-4 (letěl s ní Grissom), Glenn absolvoval misi následující, tzn. MA-6
URL : https://www.valka.cz/Glenn-John-Herschel-t80752#360918 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více