Řeporyje a havarovaná letadla

Autor: Jan Vladař / jan vladar 🕔︎︎ 👁︎ 26.708

Občané Řeporyj byli koncem 2. světové války nechtěnými svědky několika urputných leteckých soubojů. Připomeňme si základní údaje o těchto dramatických událostech s prosbou, zda se najde pamětník, který by doplnil bližší podrobnosti.

Letecká válka, předzvěst blížících se bojů, prvně výrazně zasáhla do života obce 14. února 1945, kdy byla americkými bombardéry omylem napadena Praha. Nálet je známý zejména díky zničení Emauzského kláštera, ale zcela zničeny byly také blízké Radlice a bomby dopadly také do Jinonic. Bez bližších podrobností uvádí kronika obce, že při náletu zahynula občanka Božena Heráňová-Štorkánová.

Reklama

Následně 2. března 1945 proběhl nad obcí letecký souboj. Události toho dne zahájil útok německých stíhaček na americký bombardovací svaz mezi Kladnem a Slaným, vzápětí se ale do boje přidaly americké stíhačky P-51 Mustang od 352. stíhací skupiny a boj se stal jednostrannou záležitostí. Několik německých letadel sestřelily okamžitě, další udolávaly postupně. Až nad Řeporyjemi dohonily a sestřelily hbité Mustangy prchající německý stroj Focke-Wulf FW 190 A, jeho pilot Fhr. Heinrich Lieb, příslušník I./Jagdgeschwader 301 zahynul. Obvykle podrobné zápisy četnické stanice Řeporyje (uloženo SOA Praha) událost zaznamenávají stručně: „90/1945, 2.3.1945, Abgeschossenen Flugzeug gefunden“. Obecní kronika přece jen přináší podrobnosti: „německá stihačka ... sestřelena u Šafránkovy cihelny (blíže Malé Ohrady)“.

Podobná událost se odehrála dne 16. dubna 1945, kronika zaznamenává: „sestřelena nad obcí německá turbína, pilot seskočil v bývalé cihelně u závor. Letadlo spadlo na cestě ke mlýnu před domem p. Vil. Staško čp. 498, rozbořila plot se zdivem a požárem zničena střecha“. Termínem „turbina“ byl našinci označován převratný Messerschmitt Me 262 poháněný dvěma, dnes běžnými, tryskovými motory. Bojový útvar těchto moderních stíhaček Jagdgeschwader 7 se čerstvě přesunul na letiště v Ruzyni. Totožnost letce je neznámá, můžeme ale připomenout, že jeho přemožiteli byli na mohutných stíhacích bombardérech P-47 Thunderbolt letci Lt. Vernon O. Fein nebo Lt. Hanry A. Yandel od 368. stíhací skupiny, kteří oba nahlásili sestřel Me 262 údajně nad letištěm západně od Prahy. Dodnes událost připomínají fotografie, které se podařilo sehnat členům Pražského leteckého archivu spoluprací s MČ Praha-Řeporyje.

Řeporyjská četnická stanice událost zcela pomíjí, zaměstnána obdobnou příhodou u Chýnic. Zde během akce nesouvisející se soubojem nad obcí smrtelně havaroval americký letec Capt. Leroy A. Carpenter a řeporyjští četníci událost vyšetřovali.

V průběhu povstání v květnu 1945 se obec díky přítomnosti štábu divize vlasovců (600. (ruská) pěší divize, Ruská osvobozenecká armáda) dostala do centra dění, se kterým je spojena poslední letecká událost. 6. května se Lt. Gerhard Buschmann, Němec přidělený k výcviku leteckých jednotek ROA v Havlíčkově Brodě, pokoušel vyhledat štáb divize a rozmluvit Rusům prováděný útok na letiště v Ruzyni. Jeho stroj Fi 156 Storch byl však Rusy zasažen a musel nouzově přistát. Stalo se tak přímo u pozic střílejících jednotek. Jak sám v r. 1979 vypověděl, byl těžce zraněn, odnesen na obvaziště v Jinonicích, později na nosítkách prodělal ústup vlasovců od Prahy ke Lnářům, kde se mu náhodně podařilo přejít do zajetí k Američanům. Dodejme, že svoji odvážnou misi podnikl údajně na přímý rozkaz gen. Hanse Seidemanna, velitele VIII. leteckého sboru, a k akci použil stroj jeho štábní letky.

Účasti vlasovců na straně povstání nešlo zabránit, už 6. května probíhaly těžké pozemní boje o leteckou základnu v Ruzyni, do jejíž obrany intenzivně zasahovaly zdejší „turbiny“. Jejich hlavním cílem byly kolony vlasovců na plzeňské silnici u Chrášťan a Zličína, ale dle svědků zaútočily také na skupinu odpočívajících koňských povozů mezi Řeporyjemi a Ořechem. Během útoku měla být mezi Ořech a Zadní Kopaninu sestřelena další „turbína“, zde však nedostatek údajů může svádět k fantazii. Obdobně jako nevysvětlená zmínka kroniky o zajetí 2 německých letců prchajících na Kopaninu den 7. 5. 1945.

Najde se snad kronikář, historik nebo pamětník, který by doplnil, objasnil a na pravou míru uvedl drobné a dosud nepřesné střípky z nedávné minulosti?


Německá „turbína“ Messerschmitt Me 262,
právě takto ji bylo možno během bojů počátkem května 1945 spatřit na nebi nad obcí.

Podrobnější informace o letecké válce nad jihozápadem Čech naleznete v knihách
Foud, K. – Krátký, V. – Vladař, J.: Poslední akce : Operace amerického a britského letectva nad územím Čech v dubnu a květnu 1945, Plzeň 1997
Foud, K. a kol.: Operace Argument: historie sestřelení amerických bombardérů u Horšovského Týna, Nepomuku a Lhenic 22. února 1944, Plzeň 2004
Foto: archiv autora
Mgr. Jan Vladař, 12.8.2008
jan-vladar@volny.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více