Ján Jakubec - ze Zlína 1939 po Dunkerque 1944

Autor: Achard 🕔︎︎ 👁︎ 24.181

Ján Jakubec se narodil 18. ledna 1915. Co všechno za více než 90 let svého života prožil, by vydalo na velký, čtivý román. On a jemu podobní za II. světové války bojovali za naši vlast, nasazovali svoje životy. Nyní skromně a nenápadně žijí mezi námi.

Zajímavý je úsek jeho života, kdy nerezignoval před zradou a šel dobrovolně bojovat za svobodu a demokracii Československé republiky. Narukoval do československé armády v Žilině, kde také složil přísahu československému státu. Již na jaře 1939 má skládat přísahu novou, a to Slovenskému štátu. Ne, to se neslučovalo s jeho svědomím. S vojenskou přísahou se nepohrává. V květnu 1939 ještě se čtyřmi dalšími v noci překročili v československých uniformách (vzor 38) polské hranice. Jen voják ví, jaké podstoupili riziko. Do Krakova, kde se formovala československá skupina, přijeli v uniformě překryté polskou vojenskou pláštěnkou. V polské Gdyni se s ostatními dobrovolníky nalodil na loď Batory.

Reklama

Vylodili se ve francouzském Cherbourgu. Před „cizineckou legií" ho zachránily poškozené zuby. Měli mu je opravit v Paříži. Do Paříže dojel, prohlédl si ji a odcestoval na jih Francie. V Agde se náhodně setkal se svým bývalým velitelem československé armády. Domluvili se a Ján v červnu 1940 odjel s ženijním oddílem na frontu. Cestou však potkávali zdecimovanou, prchající francouzskou armádu a tisíce civilistů. Vojáci odhazovali svoji výzbroj. Pohled na to všechno nebyl povzbuzující. Odhodlání našich vojáků bojovat za Československo ale oslabeno nebylo. V přístavu Bordeaux dostalo československé vojsko rozkazem francouzského generálního štábu povolení opustit Francii, ale beze zbraní. Naši vojáci si věděli rady a ihned se dali do díla. Ze sedadel vytrhali pera a na jejich místo dali střelivo a kulomety. S kamiony se nalodili na nákladní loď Forbín. Dobře udělali, že na moři namontovali na zábradlí paluby schované kulomety. Sestřelili německé bombardovací letadlo, které je napadlo. Na volném moři pak Forbín plula pod ochranou britského křižníku Hood. Cítili se bezpečně v konvoji britských lodí, které pluly kolem.

Přivítání v Liverpoolu bylo nezapomenutelné. Díky dobré přípravě a přesné organizaci přesun vlakem do vojenského tábora v Cholmondeley proběhl bezvadně. Začátkem října 1940 se Ján Jakubec s jinými vojáky přihlásil a byl přijat do řad armády Jeho královského veličenstva Jiřího VI. V armádě se účastnil budování obranného valu proti případné německé invazi. Podílel se na různých vojenských pracích. Současně procházel vojenským výcvikem, důkazem čehož je vzácná fotografie z roku 1942, kterou pořídil Jánův britský velitel. Na velkém cvičení britské armády byl úkol přejet přes řeku Avon. Most je zaminován, pomozte si, jak umíte. Vojenským dalekohledem vypozoroval, že na dně řeky jsou oblázky. Vzpomněl si na zážitky u řeky Oravy. Je to jasné. Řeka má pevné dno - jinak by oblázky zapadaly do bahna. Hlásí se, že se pokusí přes řeku přejet. Soustředěně vede svůj brencarier (soustředěnost je na snímku vidět). Přejel. Dokázal to. Boduje pro Čechy.

V létě 1944, když před tím prošel tankovým výcvikem, byl Ján členem Československé obrněné brigády. Začátkem října 1944 se obrněná brigáda pod vedením generála Lišky přesunula k Dunkerque, kde držela v šachu 12 000 nepřátelských vojáků až do konce války.

Autorkou textu je paní Marie Tykalová, členka ČSBS, které tímto děkuji za souhlas se zveřejněním.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více