Počátky vojenského zásahu

Důvody, které vedly k takovému řešení, a popis prvotní situace
Osobní názor a polemika s názory udávanými v tisku:


Dle mého názoru se nejedná o klasický vojenský puč alá Latinská Amerika a její vlády vojenské junty, ale spíše bych to nazval veřejným nepokojem, rebelií, vzpourou... , protože vojákům vůbec nejde o změnu systému, tedy konstituční demokracie, ani o vytvoření vlastní vlády alá vojenská junta.


Navíc s tím jednoznačně všichni čelní představitelé uznali krále, stejně jako demokratické principy Thajska - problém je s ústavou (po pravdě netuším, které články se jim nelíbí, zatím žádné zprávy o tom nebyly). Na důkaz svého soucítění s Thajskem a králem byli všichni rebelující vojáci označeni žlutými páskami, což bylo jasně vidět na záběrech z Bangkoku. Žlutá barva je barva krále (odvozena od úterý, které je dnem narození krále) a tedy i národní barvou Thajců ...


Dále problém je pouze mezi premiérem a vojáky - pokud jste zaregistrovali tak představitelem "rebelů" je generál, který byl před měsícem odvolán právě předsedou poté, co upozornil na nekteré korupční problémy ve vládě.


Co se týče samotného provedení, je naprosto poklidné a i pokud jste sledovali projev velvyslance ČR tak zmiňoval, že "puč byl proveden demokraticky" a že všichni lidé to berou naprosto jako něco normálního a a neexistuje panika, atd. nic. Vzhledem k mentalitě asijců je to myslím logické.


Takže já osobně bych to spíše považoval za menši senzaci než to je. Navíc s tím pokud někdo sleduje situaci v tomhle regionu, tak ho to vůbec nepřekvapilo. Když jsem jel do Thajska v červnu, tak už tehdy bylo na stránkách velvyslanectví zmíněno, že může dojít k politickým změnám. A jak včera zmínil velvyslanec ČR tak již možnost vojenského zasáhnutí do politiky hlásil v interním dokumentu již v červnu, takže nic nového


Společně s tím jsem sledoval přímé přenosy z OSN, atd. zda někdo bude reagovat a nic. Z reportáže na DW v podstatě vyplývalo, že jsou dva scénáře přičemž většina se kloní k prvnímu, tedy že jde o to si vyřídit účty se současným premiérem a poukázat na korupci, atd. v zemi. Druhou možností je, že až se vrátí premiér ze zasedání OSN tak vše uklidní a bude tím "hrdinou" - tedy scénář dohodnutého projektu - pro tento scénář se kloní někteří analytici a podporují je několika důkazy. Pro to hovoří i fakt, že je to pouze 14 dnů před volbami !!


Důvody, které mě vedou k tomu, že nejde o převrat:
1) nenaplňuje základní definici převratu tedy změnu politických poměrů a nastolení nové vlády
2) král zatím zásah armády schvaluje
3) armáda v podstatě pouze a jenom vynucuje dodržování rozhodnutí Ústavního soudu Thajska, který jednoznačně prohlásil volby ze neplatné, atd.


Problém současné situace v Thajsku je v tom, že armáda je v Asii stejně jako v některých zemích Latinské Ameriky posledním garantem demokracie (tak jako teď). Z tohoto důvodu vždy, když je nějaké ohrožení demokracie (z důvodu korupce, snah po převzetí moci) armáda zasáhne na určité období do té doby než dojde ke stabilizaci a pak se stáhne. Podobně to fungovalo a funguje v jiných státech jako je Malajsie, Indonésie, Filipíny, nic nového ...


Navíc problém je dále složitějí než zmiňují média v ČR, protože generál Sonthi Bunyaratkalin je muslim a premiérem byl vybrán právě z toho důvodu, aby dojednal klid s muslimy a v jižních oblastech.


Sonthi byl odvolán z vedení armády ještě před rebelií. Jeho nástupcem se stal Gen. Ruengroj Maharsaranond, který byl také hned v první den uvězněn.


To odvolání přišlo poté, co Sonthi odmítl povýšit některé z vysokých vojáků jenom na základě politického přátelství, tak jak to požadoval premiér. Jeho důvody byly jasné - přeskočení principu seniority, nezkušenost, atd. a poukazoval na další zajímavé praktiky tehdejšího premiéra.
Těmi navrhovanými měli být:
Lt-Gen Chirasit Kesakomon
Maj- Gen Phruen Suwannathat
atd.


Premiér se už smířil a zřejmě se vrací z Londýna do Thajska zpět - jak zmínil ve svém prohlášení uvědomuje si svůj osud, stejně tak jako pro blaho národa - opět zde funguje asijská mentalita.
URL : https://www.valka.cz/Pocatky-vojenskeho-zasahu-t45972#179384 Verze : 0
Bohužel text je pouze v angličtině:
Text of report by Thai newspaper Krungthep Thurakit on 27 March


The army chief stood up against politics, refusing to promote Class 10 officers who are friends of Prime Minister Thaksin Shinawatra to key commanding posts in the mid-year reshuffle of senior officers. The army chief insisted on considering the reshuffle based on seniority and line of command. He expressed concern that promotions overlooking the seniority principle would cause the military to come under criticism. The army chief also planned to promote officers from the Special Warfare Division to balance the power of Class 10.


The mid-year reshuffle of senior military officers (for April 2006) has come under trouble amid the heated political atmosphere because Army Commander-in-Chief Gen Sonthi Bunyaratkalin refused to promote former classmates of Prime Minister Thaksin Shinawatra to key commanding posts despite being asked to by a government leader. Thaksin and his friends in the army graduated from Class 10 of the Armed Forces Preparatory School.


A high-placed source in the Defence Ministry said lists for the mid-year reshuffle of senior officers of the Office of the Permanent Secretary for Defence, the Supreme Command, the Royal Thai Army, the Royal Thai Navy and the Royal Thai Air Force have already been submitted to Defence Minister Gen Thammarak Isarangura na Ayutthaya. According to the source, commanders of the armed forces, who were friends from Class 6 of the preparatory school, refused to allow interference from politics in the military reshuffle. The source said the commanders tried to delay the reshuffle until after the 2 April election because of uncertainty in politics and uncertainty over the election.


The source disclosed that Thammarak on 21 March summoned Supreme Commander Gen Rueangrot Mahasaranon and Gen Sonthi to a meeting at the Defence Ministry. During the meeting, Sonthi was informed that a government leader wanted Lt-Gen Anuphong Paochinda, a Class 10 graduate, to be removed as commander of the First Army Region and transferred to the post of commander of the Army Reserve Division over dissatisfaction that Anuphong refused to show support for the government during the political crisis although Anuphong was promoted to a key commanding post during the term of the Thai Rak Thai government.


The government leader wanted Lt-Gen Chirasit Kesakomon, commander of the First Brigade, to be promoted to replace Anuphong as the First Army Region commander. The government leader also wanted Maj- Gen Phruen Suwannathat, commander of the First Infantry Division, a royal guard unit, who came out to show support for Thaksin and took action against Sonthi Limthongkun, the founder of Phuchatkan, to be promoted as the first brigade commander.


Chirasit and Phruen graduated from Class 10 along with Thaksin and are in the same group of friends with Gen Phonchai Kranloet, an assistant army chief, Lt-Gen Pricha Wannarat, the caretaker deputy PM's secretary-general, and Gen Trairong Intharathat, chief-of- staff for the defence minister.


However, Sonthi disagreed with the proposal of the government leader, arguing that if too many Class 10 graduates were promoted to key commanding posts, the Class 10 officers themselves would suffer and the army would come under criticism. Sonthi reasoned that there were other capable army officers with more seniority who should not be denied promotion. "Let me consider the promotions through the line of command, which allows army agencies to propose their own lists first," the source quoted Sonthi as saying.


The list prepared by Sonthi for Thammarak to endorse included key promotions like the proposed transfer of Lt-Gen A-thorn Holitkun (Class 6), commander of the Army Reserve Division, to the post of special adviser, with his rank being promoted to general. Sonthi also proposed that Lt-Gen Chongsak Phanitchakun (Class 9), deputy chief-of-staff for the army, should become a general holding the position of special adviser. Sonthi nominated Lt-Gen Pamuk Uthaichai (Class 6), commander of the Special Warfare Division, to the post of chief-of-staff attached to the army chief.


The source said Sonthi also promoted Maj-Gen Montri Sangkhasap (Class 9), deputy commander of the Army Reserve Division, to the post of commander of the division as Sonthi refused to demote Lt- Gen Anuphong to the post as demanded by the government. Moreover, Maj-Gen Chaiyaphat Thirathamrong (Class 8), deputy commander of the Special Warfare Division, was also nominated as commander of the Special Warfare Division. Earlier, the politicians in power tried to push Maj-Gen Phuchong Rattanawan (Class 10), who has less seniority, to the post of special warfare commander, but Sonthi refused to comply with the wish because Sonthi himself has been serving in the division nearly all throughout his military career.


Sonthi also proposed the transfer of Lt-Gen Aphichai Songsin (Class10), the chief accountant of the army, because he had been involved in army budget irregularities. Sonthi proposed that Aphichai be replaced by Maj-Gen Suchin Muakkaeo (Class 12), deputy chief accountant. According to the source, Sonthi also nominated Col Arun Somton (Class 14), deputy commander of the Personnel Department who used to serve in the Special Warfare Division, to the post of secretary to the Royal Thai Army.


Zdroj: 2006 BBC Monitoring Asia Pacific
URL : https://www.valka.cz/Pocatky-vojenskeho-zasahu-t45972#179385 Verze : 0
Generál po dohodě s králem nechal vzniknout CDR neboli Council for Democratic Reform (= Rada pro demokratickou reformu), která má za cíl změnit ústavu a dovést zemi do října příštího roku k demokratickým volbám. Členy CDR by měli být nezávislí účastníci, kteří jsou znalci práva a ústavy (hovoří se např. o profesorovi Prinya Tevanaruemitrkulovi z Thammasat University, atd.). Problém totiž je v tom, že současná thajská ústava z roku 1997 byla vytvořena na základě ideálů studentské revoluce z roku 1973 a podílel se na ní široký vzorek lidí (i bez právního vzdělání), takže je to dost paskvil Z toho důvodu chce generál logicky malou skupinu odborníků, kteří ústavu přepracují.


Jinak generál také oznámil, že očekává zapojení studentů do tohoto CDR. Stejně tak jako na jednání tohoto uskupení mají přístup i zahraniční delegace (velvyslanci) - toto zatím nebylo vyhlášeno oficiálně, pouze o tom informoval Sonthi v rozhovoru. Oficiálně zatím mají velvyslanci přístup k dialogu se CDR. A kdo o tom informoval v Evropě ??


Po dobu tohoto přepracování by měla vládnout vláda, kteá bude mít požehnání armády, nicméně by to měl být nezávislý odborník, zřejmě ekonom (zatím nejsou známy návrhy). V této souvislosti Sonthi prohlásil: "Now, we're searching for a qualified person to be the new prime minister. We want a neutral one who advocates democracy with the constitutional monarchy" (= "Nyní hledáme kvalifikovanou osobu na post ministerského předsedy. Chceme někoho neutrálního, kdo bude podporovat demokracii a konstituční monarchii"). Podotýkám opět důraz na slovo konstituční monarchie (TEDY NE ZMĚNA režimu, jak to prezentují evropská média). Činnost této vlády by měla skončit nejpozději během října dalšího roku, kdy se mají konat nové volby.


Jinak co se týče toho omezení novinářů: Na to jsem přesně čekal než se ozvou tyhle pseudohumanisti a ochránci práv a svobody slova - v tomto případě nějaká Asociace novinářů. Takže došlo zatím k tomu, že nesmí se zveřejňovat sms s názory diváků na vývoj situace - tedy ten běhající banner dole na obrazovce. Vzhledem k tomu, že většina Thajců zásah schvaluje, tak nevím v čem je problém. Dále je omezení zahraničních novinářů, protože vysílali nevyvážené zpravodajství a v tom s generálem souhlasím !!


Je pravda, že některé informace nejsou novinářům poskytovány, ale vzhledem k tomu, že by to mohlo vyvolat potenciálně problémy se ani nedivím. Armáda je v ulicích a doopravdy přeci nikdo nechce, aby k něčemu došlo. Nebo možná ze zahraničí ano ???


V této souvislosti vyhlášení armády:
"Members of the media are asked to ensure fair and balanced coverage of news to avoid fuelling further social divison." ("Novináře žádáme, aby poskytovaly pravdivé a vyvážené zpravodajství a zabránili tak zvýšení sociálního napětí [v zemi]".)


Jinak teď sem docela zmatenej, protože Gen. Ruengroj Maharsaranond, který měl být zatčen první den (podle CNN, BBC, atd.) tak je dnes Advisory Chairman CDR - je možný, že je to také snaha po vyvážení.
URL : https://www.valka.cz/Pocatky-vojenskeho-zasahu-t45972#179396 Verze : 0
Ještě přikládám seznam oznámení a příkazů, které současný generál učinil (tedy pátek 21. 09. 2006).


Podotýkám, že důležitým bodem, který se nikde v zahraničí neobjevil je, že základem ústavy a vývoje Thajska je akceptace Charty lidských práv z OSN a stejně tak, že Thajsko bude dodržovat veškeré mezinárodní dohody !!
URL : https://www.valka.cz/Pocatky-vojenskeho-zasahu-t45972#179397 Verze : 0
Podle rozhovoru s generálem je možným kandidátem na křeslo "úřednické vlády" současný guvernér centrální banky Thajska M.R. Pridiyathorn Devakula. Podle thajských deníků je také velmi žhavým kandidátem na post předsedy této vlády.


Dalšími kandidáty jsou Ackratorn Chularat ze Supreme Administrative Court (Nejvyšší správní soud) a Palakorn Suwanrat, současný Privy Councillor (Tajný rada).


Jinak dále generál také oznámil, že nehodlá v tomto období !!! požadovat vytvoření komise, která by vyšetřovala podvodné praktiky odvolaného premiéra. Toto se má konat teprve až po legálních volbách. Společně s tím oznámil, že premiér nebude uvězněn ani mu nebude ublíženo, že je ZÁJEM na tom, aby se vrátil do země k politickému DIALOGU ohledně reformy ústavy !! Generál také oznámil, že v žádném případě nedojde ke znárodnění podílů bývalého premiéra v podnicích Shin Corp.


Ohledně odvolání Gen. Sonthio, které se mělo udát v srpnu: Je doopravdy otázka, jestli byl skutečně odvolán, já sem tohle registroval v evropských či US médiích, kde měl být odvolán z postu Chief of Army a jeho post měl dočasně zaujmout Supreme Army Commander. Generál měl být odvolán v srpnu, nechce se mi hledat ty články - ale je pravda, že teď když porovnávám thajská média se světovými tak začínám být čím dál tím víc skeptický vůči kvalitě info z BBC či CNN.
URL : https://www.valka.cz/Pocatky-vojenskeho-zasahu-t45972#179398 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více