Konstantinova, Tamara Fjodorovna

Konstantinova, Tamara Fodorovna
Тамара Фёдоровна Константинова
Polkovnik Tamara F. Konstantinova - pilotka eskadry 999. bitevního leteckého pluku, 3. běloruský front


* 1919



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 7. listopadu 1919 v rolnické rodině ve vsi Nigerjovo u Tverska. Po skončení střední školy absolvovala kurzy letců-instruktorů v Kalininském aeroklubu, které ukončila v roce 1940. Provdala se za pilota a narodila se jí dcera.


Po přepadení SSSR odešel její muž jako stíhač bránit vzdušný prostor nad Leningradem. Bratr V. F. Konstantinov se stal pilotem nočního bombardéru. Když její muž zahynul při vzdušném souboji s nepřítelem, rozhodla se jít sama na frontu. Od března 1943 sloužila u Volchovského frontu jako řidička nákladního vozu. Za statečnost v boji si vysloužila Řád Rudé hvězdy. Podala si žádost k letectvu a byla přijata k 386. pluku lehkých nočních bombardérů Pe-2. To jí však nemohlo uspokoji, chtěla pomstít svého muže a tak se v květnu 1944 přeškolila na bitevník IL-2 a poté se v sestavě k 566. útočného leteckého pluku a později s 999. leteckým plukem zúčastnila bojů v Pobaltí a nad východním Pruskem. V té době jí onemocněla matka-učitelka, a ona musela svoji dcerku vzít sebou na frontu. V době bojových letů se o ní na letišti starali ostatní letci. Při jednom z útoků na tankovou kolonu byl její stroj zasažen, ale Tamara přesto odrazila útok Bf-109 a palbou ze všech zbraní Il-2 jednoho sestřelila a druhého těžce poškodila. S vlastním poškozeným strojem se jí podařilo nouzově přistát. S malou dcerkou potom na Po-2 letěla do Kalininu k matce, kde ji zastihla radostná zpráva - jejímu bratrovi Vladimirovi byla 13. dubna 1944 udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR. Ona sama měla na konci války na kontě 69 bojových vzletů a 29. června 1945 jí byla jako jediné pilotce šturmoviků udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR.


Po válce odešla do zálohy a vystudovala ekonomiku, pracovala na úřadě sociálního zabezpečení ve Voroněži a byla členkou Výboru sovětských žen.


zdroj:
www.airaces.ru
URL : https://www.valka.cz/Konstantinova-Tamara-Fjodorovna-t26949#96135 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více