Generálporučík Leslie Groves

Autor: Hadrian 🕔︎︎ 👁︎ 16.825

Leslie Richard Groves se narodil 17. srpna 1896 v Albany ve státě New York do rodiny kaplana americké armády. V roce 1913 začal studoval University of Washington v Seattlu odkud po roce přešel na Massachusetts Institute of Technology v Cambridgi. Nakonec zakotvil ve vojenské akademii ve West Pointu a roku 1918 gradoval jako poručík armádní ženijní služby.
 
Groves si během své služby brzy získal pověst schopného a efektivního důstojníka, který zvládne i ten nejnemožnější problém. Na druhou stranu byl také považován za arogantního velitele, s kterým se těžko spolupracuje. V roce 1941 dostal plukovník Groves za úkol postavit budovu Pentagonu, velitelství americké armády a největší kancelářskou budovu světa. Po Pearl Harboru se pak zapojil do konstrukčních projektů americké armády.
 
V září 1942 byl Groves už v hodnosti brigádního generála jmenován velitelem projektu Manhattan, vývoje první atomové bomby na světě. A Groves se svými poznatky na vývoji bomby značně podílel. Rozhodl použít jako aktivní článek bomby obohacený uran 235 získávaný z přírodního uranu 238. Také dohlížel na stavbu velkých výzkumných center, Oak Ridge v Tennessee a Los Alamos v Novém Mexiku. Nakonec Groves velel přes 175 tisícům vědců, vojáků a ostatních profesí potřebných k sestrojení bomby, Groves po nich vyžadoval naprost utajení, nikdo se neměl o projektu Manhattan dozvědět. Byl také zodpovědný za rozdělení 2 miliard dolarů určených na vývoj zbraně.
 
Svůj dobrý odhad uplatnil i při jmenování hlavního konstruktéra bomby a šéfa laboratoří v Los Alamos , vybral fyzika Roberta Oppenheimera. A když pak byl Oppenheimer nařčen výzvědnou službou ze spojení s komunisty, Groves rázně zasáhl a svého podřízeného očistil. Ten ho naopak chránil před hněvem a stížnostmi ostatních vědců v Los Alamos, kteří žehrali na drakonická bezpečnostní opatření a omezování svobody. Po dokončení bomby se pak Groves svým velkým vlivem na prezidenta Trumana zasadil o její použítí na Hirošimu a Nagasaki.
 
Po válce velel generálmajor Groves dál tajnému atomovému výzkumu Spojených Států, nyní přejmenovanému na Nukleární program. Musel čelit velké nevoli svých vědců, kteří doufali v otevření výzkumu pro ostatní státy. Když pak začala Studená válka a Sověti přišli se svojí verzí jaderné bomby okopírované od Američanů, čelil Groves obrovskému tlaku svého okolí. Proto se v roce 1948 rozhodl v hodnosti generálporučíka odejít z armády a stal se viceprezidentem společnosti Remington Rand Corporation. Ještě si však řekl své v roce 1954 při procesu s Robertem Oppenheimerem a jeho vyhozením z Komise pro atomovou energii. Tentokrát se však za něj nepostavil, prohlásil, že on by za současné situace nepovažoval Oppenheimera za osobu spolehlivou k práci s utajovanými materiály.
 
Pro společnost Remington pracoval 13 let, v roce 1961 pak odešel do důchodu a v zemřel ve Washingtonu v roce 1970.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více