Stafylokokový enterotoxin B {SEB}

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 28.386

Stafylokokový enterotoxin B (dále jen SEB) je jeden z několika exotoxinů produkovaných baktérií Staphylococus aureus, která způsobuje otravu jídla. Biologický útok tímto toxinem šířeným aerosolem do dýchacích cest obětí může způsobit velké ztráty.

Nemoc vypuká 1 - 6 hodin po intoxikaci a projevuje se rychlým příchodem horeček, zimnice, bolestí hlavy a kašle. U vážnějších případů se také vyskytuje bolest na hrudi. Horečky mohou trvat 2 - 5 dní, kašel ale může přetrvat po 1 - 4 týdny. U mnoha pacientů také dochází k zvracení a průjmům.  U laboratorních případů nemoc vyřadila jedince na 2 týdny, při testu na zvířatech byla ale smrtelná.

Reklama

Při intoxikaci SEB jídlem se neobjevuje horečka a dýchací potíže, silně se však projevují problémy zažívací.

Léčení je pouze podpůrné. Neexistuje antitoxin. Vakcína byla zatím úspěšně testována na opicích, pro lidi ale není k dispozici.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více