Saxitoxin

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 38.093

Saxitoxin je hlavní součástí rodiny chemických neurotoxinů. V přírodě jsou převážně produkovány mořskými obrněnkami, ale byly identifikovány i u takových organismů, jako je modrozelená řasa, muňky a modroprstencová chobotnice.

U lidí dochází k intoxikaci převážně požitím ústřic, ve kterých se nahromadily obrněnky během krmení. Z toho plynoucí otrava, známá jako paralyzující otrava z korýšů (paralytic shellfish poisoning - PSP), je životu nebezpečná a vyžaduje okamžité ošetření. Při biologickém útoku by nejpravděpodobnější cestou byla intoxikace vdechnutím nebo otráveným jídlem, případně by saxitoxin mohl být použit pro kontaminaci zdrojů vody.

Reklama

Po orálním požití je vstřebání z trávicího traktu do organismu velmi rychlé. Nástup příznaků je obvykle od deseti do šedesáti minut po požití, ale může být i několik hodin v závislosti na velikosti dávky toxinu. První příznaky jsou znecitlivění či brnění rtů, jazyka a konečků prstů, následované necitlivostí krku a celkovou svalovou nekoordinovaností. Dýchací problémy a svalová paralýza jsou konečnými stádii a objevují se 2 - 12 hodin po intoxikaci. Smrt způsobuje selhání dýchací soustavy. Toxin vymizí velmi rychle a přeživší se po 12 - 24 hodinách obvykle plně zotaví.

Neexistují záznamy zachycující případ vdechnutí tohoto toxinu člověkem, ale ze záznamů podobného případu u zvířat je zřejmé, že se celá nemoc velmi urychlí a smrt nastane během minut.

Rutinní laboratorní vyšetření není příliš účinné. Mohou se vyskytovat poruchy srdečního rytmu. Diagnóza je potvrzena až detekcí toxinu v jídle, vodě, obsahu žaludku nebo vzorku prostředí.

Podpůrná léčba zahrnuje hlavně intubaci a podporu dýchání u těžkých případů otravy. Toxiny se rychle vyloučí močí, takže pomáhá i dialýza.

Proti tomuto toxinu neexistuje vakcína.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více