Horečka Rift Valley

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 21.484

Horečka Rift Valley (Rift Valley Fever - RVF) je virové onemocnění způsobené virem RVF. Virus se objevuje v subsaharské Africe jako moskyty přenášený agent. Mezi zvířaty se nemoc šíří kontaktem s nakaženým hmyzem. Nákazy mezi ovcemi a kozami mají velké ekonomické a společenské následky. Lidé se mohou nakazit kousnutím nakaženým hmyzem nebo stykem s aerosolem či kapénkami s virem. Projevy nemoci jsou v obou případech téměř stejné. Pokud dojde k velkému výskytu nákazy mezi lidmi, aniž by byla napadena domácí zvířata, naznačuje to možnost biologického útoku.

Inkubační doba je dva až pět dní a je obvykle následována horečkami a vysilující nemocí se stejnou dobou trvání. Typické fyzické projevy jsou horečka, zánět spojivek a někdy bolesti břicha. U malého procenta případů se vyvinou příznaky hemoragické horečky. Úmrtnost u těchto případů je kolem 50%. Malá část infekcí vede k encefalitidě. Po překonání průvodní nemoci se objevují příznaky horečky, znaky meningitidy a poruchy vidění. Tito pacienti umírají nebo mají těžké následky.

Reklama

Výskyt epidemie hemoragické horečky se záněty očí a encefalitidou naznačuje výskyt RVF.

U hemoragické horečky je podpůrná terapie zaměřena na prevenci selhání jater a ledvin a také na náhradu faktorů pro srážlivost krve. Ve zkumavce je virus citlivý na ribavirin, ale nebyly provedeny žádné testy na lidech ani na opicích, zdali jeho podávání akutně nemocným pomůže.

Prevence spočívá v zabránění styku s moskyty a čerstvou krví mrtvých domácích zvířat a ochraně před vdechnutím malých částic aerosolu. Účinná vakcína z deaktivovaných částic viru je sice k dispozici, ale jen v omezeném množství.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více