Mor

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 25.879

Mor je nemocí zvířat způsobenou Yersinia pestis. Za obvyklých okolností se lidé nakazí kontaktem s nakaženými hlodavci a jejich blechami. Baktérie se přenášejí kousnutím Yenopsylla cheopsis, orientální krysí blechy, nebo Pulex irritans, lidské blechy. Obvykle se nemoc projevuje pneumonií a infekcí krve. Při využití v biologických zbraních může být použito nakažených blech nebo aerosolové formy.

  • U dýmějového moru je inkubační doba od dvou do deseti dní. Nemoc přichází náhle a silně, často je provázena nevolností, vysokými horečkami a zduřelými uzlinami. Nemoc se může spontánně rozšířit do centrálního nervového systému, plic i jinam. Úmrtnost je 50 procent u neléčených pacientů, příčinou smrti bývá kolaps dýchacího ústrojí, krvácení a trombóza.
  • U plicního moru je inkubační doba dva až tři dny. Nemoc přichází náhle a silně, často je provázena nevolností, vysokými horečkami, bolestmi hlavy, svalů a kašlem s krvavými hleny. Pneumonie pokračuje velmi rychle, přechází v dušnost a cyanózu. U neléčených pacientů je úmrtnost 100 procent, příčinou smrti bývá kolaps dýchacího ústrojí a krvácení.

U podezření na dýmějový mor je třeba vyloučit tularemie, staphylococální či streptococální adenitis a další nemoci. U plicního moru připadá v úvahu tularemie, anthrax a streptococální enterotoxin B (SEB).

Reklama

Mor se může šířit z člověka na člověka kapénkami. Nemocné osoby je nutno izolovat. Pokud jsou podána včas, pomáhají antibiotika, jako je streptomycin, tetracyklin a chloramphenicol. Pokud jsou léky podány během prvních 24 hodin od prvního výskytu symptomů, riziko úmrtí se sníží.

Vakcína vyrobená z mrtvých buněk Y. pestis se vyrábí ve Spojených státech a byla široce užívána. Účinek proti aerosolovému útoku a druhu šíření nemoci není jasný. Pro udržení imunity je třeba přeočkování každý rok až dva roky.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více