Cholera

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 20.186

Cholera je průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholera. Lidé se mohou nakazit konzumací kontaminované vody nebo potravin. Organismy se množí v tenkém střevě a vylučují enterotoxin, který způsobuje průjem. Při použití coby biologická zbraň by cholera byla šířena formou nakažené vody. Bez léčby nastává smrt dehydratací a šokem organismu. V rané fázi se může objevit i zvracení, které komplikuje při léčení snahu doplnit tekutiny.

Průjem z vody může být způsobem i řadou dalších organismů, jako jsou různé rotaviry, viry, otravou z jídla způsobenou toxiny z Clostridium perfringens, Bacillus cereus nebo Staphylococcus aureus, případně bakterií E. coli.

Reklama

Léčení cholery závisí primárně na doplnění tekutin a elektrolytů. Jako nejlepší se jeví terapie podle Světové zdravotnické organizace (WHO) - orálně podávaný roztok s 3.5 g NaCl, 2.5 g NaHC03, 1.5 g KCl a 20 g glukózy na 1 litr vody. Nitrožilně je roztok podáván v případě těžkého zvracení, pokud výdej organismu přesáhne 7 litrů denně či pokud je organismus ve vážném šoku. Antibiotika snižují trvání průjmu, a tedy ohrožení dehydratace.

V současnosti se testují vylepšené vakcíny proti choleře podávané ústně, které jsou založeny na mrtvých bakteriích V. cholera. Tato vakcína poskytuje zhruba 50% ochranu trvající ne déle než 6 měsíců.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více