Aikido

Autor: Nippon 🕔︎︎ 👁︎ 21.498

Ačkoliv je aikido ve světě bojových umění relativně nové, je dědicem bohaté kulturní a filosofické historie. Japonské slovo aikido tvoří tři znaky AI - harmonie, KI - energie, příroda, DO - cesta. Dohromady to tedy znamená způsob života v harmonii s přírodou. Aikido jako takové není a nikdy nebude soutěžním sportem. Proncipem aikido je dostat kloub útočníka do nepřirozené bolestivé polohy s využitím jeho vlastní energie, síly. A využít jeho pohyb pro svůj vlastní prospěch. Aikido bylo vytvořeno v Japonsku panem Moriheiem Ueshibou. Před vytvořením aikido Ueshiba pečlivě studoval několik směrů Jujutsu, dále pak umění boje s mečem a kopím. Ueshiba sensei se také ponořil do náboženského studia a vytvořil ideologii zaměřenou na universální socio-politickou harmonii. Připojením těchto principů do jeho bojového umění vyvinul mnoho hledisek aikidó v souladu s jeho filosofickou orientací a náboženskou filosofií.

Reklama

Pokud jde o rannou historii této metody, je zaznamenáno, že před více než 700 lety existovala na sever od hory Fuji škola budo, starého bojového umění. Tato škola se specializovala na učení tzv. aikijutsu, které bylo udržováno v tajnosti a omezeno vždy jen na několik žáků, většinou z řad staré šlechty. Toto umění má svůj původ v kenjutsu, či šermu, a postupně se stávalo uměním nadřazeným jujutsu.

Aikido se neomezuje pouze na bojový systém, je to spíše prostředek k sebezdokonalení. V Aikido nejsou žádné turnaje, utkání či soutěže. Místo toho se všechny aikido techniky učí společně úměrně schopnostem každého studenta. Dle zakladatele smysl aikido není v obraně proti ostatním, ale v obraně proti záporným povahovým rysům, které se objevují v mysli a brání jejímu zdravému fungování. Ovšem sebeobranný základ aikido nemůže být opomenut. Jeden z důvodů proti provádění soutěži v aikido je ten, že při soutěžním užití by musela být řada technik vyloučena, protože jejich použití by mohlo způsobit vážná poranění či smrt soupeře. Ve spolupráci s partnerem může být každá potenciálně nebezpečná technika trénována v mezích, které zamezí zbytečnému úrazu studentů. Svět se s aikidem seznámil až po druhé světové válce. V aikido se nepoužívají techniky ani náznakově, kterými by bylo možné útočníka ihned zabít. Bolest je jen prostředkem ke kontrole soupeře a pomine ihned, pokud tlak na páčený kloub povolíme nebo od něj upustíme. Princip aikida je neklást odpor soupeřově síle, ale docílit, aby jeho síla pronikla do prázdna a aby se obrátila proti němu samotnému. V tréninku bojového umění aikido a snaze o dokonalost nelze cokoliv ošidit. Tedy dosažení určitého stupně vývoje v aikido je jednoznačně záležitost trpělivého a kvalitního tréninku. Nikdo se nestal mistrem za několik málo měsíců, nebo let. Zpět ale k technice. Aikido má velmi ladnou techniku, která je zcela založena na využití síly a reakcí útočníka. Hlavní roli hraje koordinace s akcí protivníka. Aikido je relativně nenáročné na svalovou sílu, proto je vhodné nejen pro muže ale i pro ženy, děti a starší adepty. Říká se, že technika aikidó, která je náročná na užití síly, není správně provedená a je proti duchu aikido.

Některé z druhů aikido:

Aikikai

Aikikai vede Kisshomaru Ueshiba, syn O-senseie. Tento směr aikido je vyučovaný pod záštitou Mezinárodní federace aikido - I.A.F. Také se označuje za hlavní směr aikido, ale někteří učitelé, jako např. sensei Saito pokládá větší důraz na trénink se zbraněmi.

Iwama ryu

Tento směr který vyučuje Morihiro Saito, vznikl v Iwama dojo, kde strávil velkou část svého života M. Ueshiba. O Saito senseji se dá říci, že byl dlouhý čas uchi-deshi O-senseie. Říká se, že to byl student, který strávil s O-senseiem nejvíce času, začal u něj studovat kolem roku 1946 a byl s ním až do jeho smrti. Veliký důraz klade na trenink se zbraněmi. A jak sám tvrdí, snaží se trénovat stejně tak, jak ho učil Ueshiba sensei.

Yoseikan

Založený Minoru Mochizukim. Mochizuki byl jedním z prvních studentů Ueshibi senseie. Říká se, ža byl také studentem Jigoro Kana, zakladatele Judo.

Yoshinkan

Založený Gozo Shiodou. Shioda sensei byl v učení u Ueshibi senseie od poloviny 30 let. Yoshinkan se řadí mezi ty tvrdší směry aikido, kde najdeme i silové techniky. Údajně tento směr aikido cvičí i některé policejní složky.

Shinshin Toitsu Aikido

Reklama

Založený Koichi Toheiom. Tohei sensei klade obrovský důraz na pochopení principu Ki - energie. Tento směr bychom mohli zařadit mezi měkší styly aikido.

Tomiki ryu

Založený Kenji Tomikim. Tomiki byl jeden z prvních žáků Ueshibi senseie a Jigoro Kana. Věřil, že aikidu jen prospěje zařazení sportovních soutěží. To byl ale také hlavní důvod rozepří mezi ním a jeho učitelem, který tvrdil, že v aikidó není místo pro soutěže. Tomiki ryu je tedy charakteristické soutěžemi a cvičením kata, které jsou přesně daná.

Pramen:
se souhlasem od pavels převzato z www.japonsko.tnet.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více