György Debrődy - maďarské stíhací eso

Autor: Melkor 🕔︎︎ 👁︎ 26.691

György Debrődy se narodil 1. ledna 1921 ve městě Lajoskomárom v Maďarsku. Už od mládí se zajímal o létání. Poté, co v roce 1939 odmaturoval, pokračoval ve studiích na maďarské vojenské letecké akademii v Kasse, kterou ukončil v hodnosti poručíka 18. června 1942. Poté byl přidělen ke stíhací jednotce, se kterou v prosinci odcestoval  na Východní frontu. Zpočátku létal mise, při kterých plnil úkoly jako stíhací bombardér a neměl možnost sestřelu, ale v létě 1943 se situace změnila, během bitvy u Kurska sestřelil šest letadel a stal se esem.

Reklama

25.září 1943 měl však namále, ráno byl sestřelen ruským letounem Jak-9 15 km za nepřátelskými liniemi, nouzově přistál blízko sovětské protiletadlové baterie. Po odvážném útěku dosáhl další den řeky Dněpr a dosáhl německých linií.

1. února 1944 vedl jeho roj prudký boj nad Korsunskou kapsou proti letadlům La-55. GIAP, které vedl Vitalij Popkov. Jeden La-5 zasáhl jeho Messerschmitt, načež jeho motor selhal a Debrődy musel prodělat své druhé přistání na břicho za nepřátelskými liniemi. Jeho nejlepší přítel, poručík Miklóš Kenyeres s 19 sestřely sestřelil útočníka a přistál blízko Debrődyho letadla. Sovětští vojáci běželi směrem k letadlu, ale Kenyeresovy se podařilo vzlétnout, i se zásahy ze samopalů PPS. Naneštěstí byl Kenyeres o dva dny později sestřelen sovětským protiletadlovým dělostřelectvem za ruskými liniemi, vyskočil s padákem. Debrődy stále kroužil kolem jeho padáku, ale nemohl mu pomoct, Kenyeres byl zajat.

Od 3. dubna 1944 útočila americká 15. letecká armáda na Maďarsko a maďarské vojenské vrchní velení přeložilo některé zkušené piloty, včetně György Debrődyho a Lászlo Molnára. V tu doby měl Debrődy na kontě 173 bojových letů a 18 sestřelů na Východní frontě. V Maďarsko operoval Debrődy s eskadrou „Puma z letiště Veszprém.


Pro ilustraci: osobní stroj rotného (örmester) Fabiána Istvána, esa 101. stíhací skupiny - ekadra „Puma“.

Poprvé bojoval proti Američanům 14. června 1944. V ten den zaútočila jeho jednotka na 94. peruť ze 14. stíhací skupiny. Maďarští stíhači sestřelili 5 letounů P-38 a další dva vážně poškodili, zatímco sami ztratili dvě letadla, jeden pilot byl zabit. V tomto boji sestřelil Debrődy jeden P-38, jeho pilot, nadporučík Louis Benne, eso s pěti sestřely, byl zajat. O dva dny později Debrődy sestřelil další P-38, jeho pilot, poručík George F. Loughmiller byl zabit. 2. července 1944 zaútočilo 18 maďarských a přibližně 80 německých stíhačů na americká letadla nad Budapeští. V tomto boji Debrődy sestřelil jeden P-51D nad městem Pilisvörösvár, pilot byl zajat. O pět dní později sestřelil s pomocí Andráse Huszára B-17G blízko města Megyercs. Dalšího úspěchu dosáhl 27. července 1944, když sestřelil B-24 Liberator. Později byli maďarští stíhači přesouváni, aby bojovali proti Rudé armádě, která se objevila u maďarských hranic. 1. listopadu byl Debrődy povýšen na nadporučíka. O tři dny později byl jeho velitel perutě, kapitán József Bejczy s 5 sestřely zabit a Debrődy byl jmenován velitelem perutě. 5.listopadu 1944 podnikla eskadra „Puma“ poslední větší bojový let proti Američanům. Debrődy sestřelil jeden B-24.

Reklama

16. listopadu vykonal poslední bojový let jako velitel perutě. Maďarští stíhači zaútočili jihovýchodně od města Jászberény na ruské La-5, Debrődy jednoho z nich sestřelil. Později provedl čelní útok proti jednomu Jaku-9. Jeho střely Jak zasáhly a ten vybouchl, ale stejně tak střely Jaku zasáhly Messerschmitt, Debrődy byl vážně zraněn, jedna 20mm střela ho zasáhla do břicha blízko páteře, přes těžké zranění dokázal Debrődy nouzově přistát a doktoři mu mohli zachránit život, ale přesto to byl jeho poslední 203.bojový let. Později byl vyznamenán nejvyšším maďarským vyznamenáním, Zlatou důstojnickou medailí za statečnost (Tiszti Arany Vitézségi Érem).

Po válce emigroval spolu se svým přítelem Miklószem Kenyeresem do Španělska, později do Kanady a do USA. V roce 1967 byl znovu operován, při operaci mu doktoři z místa blízko páteře vyjmuli sovětský náboj ráže 12,7mm - byl to jeho „suvenýr“ z posledního boje. György Debrődy zemřel 2. února 1982 v Cortlandu v USA.    


Kapitán György Debrődy (uprostřed) v Charkově

Zdroj
www.elknet.pl
warthunder.com

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více