České Budějovice při náletu 23. března 1945

Autor: Jana Krechlerová / jana 🕔︎︎ 👁︎ 30.364
Ráno v pátek 23. března 1945 odstartovalo do operace pod krycím názvem Baker z Itálie pět bombardovacích křídel, které měli různé typy stíhacích a
bombardovacích letounů. ( B – 24, B – 17 , celkem 168 letadel ), a jejich cíl byl  Mnichov, Neuberg a Drážďany. Při návratu spadly některé bomby na Kralupy a pokračovali přes okraj Prahy jižním směrem k Rakousku .  Další bomby spadly u rakouského města Welsu.

Odpojené  liberatory 49. bombardovacího křídla ze 461. Bomber Group  změnily kurz na cíl dne – České Budějovice. U Hodina začaly dva letouny sestupovat a dýmové pumy hodili na nákladní nádraží a výtopny. Následovalo bombardování, při kterém byly zasaženy obě výtopny, sklady, rampy, nádražní budovy a několik okolních domů. V depu bylo zničeno 23 lokomotiv a poškozeno kolejiště ( život přišlo 33 železničářů ). Tento nálet byl ale pouze fotografickým průzkumem a hlavní útok přišel o den později, tedy 24. března 1945, pod krycím názvem Albe.
Provedla jej opět 49 BW. Tři skupiny po 18 letounech B – 24 přilétávaly ze základny v Itálii ve výšce 14 000 stop až k výchozímu bodu náletu Schwarzbachu (dnešní Černá v Pošumaví ). Tam nabraly náletový azimut 048 a stanovily sraz nad cílem v 11.35 hod. Bombardování proběhlo ve třech vlnách od 11.38
do 11.55.
     
Na Rožnov, jižní část Českých Budějovic, nádraží a okolí, na Petidomí a Suché Vrbé dopadlo více jak 2 500 trhavotříštivých  a zápalných bomb. Na obranu města nevzlétly žádné letouny !!! Zcela zničena byla řada nádražních budov a seřazovací nádraží. V důsledku silného bočního větru, ale došlo i k zasažení dalších částí města. Poškozeno mimo jiné byla i Hardmuthova továrna, továrna na tabák, kasárna, Justiční palác, Lannova třída, Rabínova ulice a Havlíčkova
kolonie. Jedna puma přesně zasáhla budovu gestapa. Ve městě přišlo o život 22 lidí, v Suchém Vrbém 91 lidí a celkem přes 600 osob bylo raněno.
     
Při takovém množství svržených bomb jich kolem stovky nevybuchlo.Část zlikvidovali Němci hned po náletu, část byla postupně zničena až do roku 1952. Nedochovaly se o tom žádné záznamy.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více