Zásoby jaderných zbraní

Autor: nuclearfiles.org 🕔︎︎ 👁︎ 55.765

Celosvětové zásoby

V současné době je 31.000 jaderných raket přímo rozmístěno nebo uloženo v zásobě v osmi zemích: Čína, Francie, Indie, Izrael, Pákistán, Rusko, Velká Británie a Spojené státy. Z tohoto počtu je 13.000 rozmístěno a 4.600 z nich pohotovosti, připraveno k okamžitému vypuštění v několika minutách od oznámení. Kombinovaná výbušná náplň dává těmto zbraním sílu 5.000 mega-tun, což je  200.000krát více, než u bomb použitých na Hirošimu.

Poznámka: Uváděná čísla jsou pouze orientační, neboť nejsou přesné informace o umístění některých zbraní, tj. zda jsou  rozmístěny a připraveny.

Reklama

Spojené království

V červenci 1998 britská labouristická vláda oznámila několik změn týkajících se jaderných zbraní a vycházejících ze strategické obrany:
Pouze jedna britská ponorka bude hlídkovat v daném čase se 48 hlavicemi na palubě. Ponorka bude hlídkovat v režimu snížené pohotovosti, tzn. schopná vypustit své střely na daný cíl v několika dnech namísto v několika minutách. Británie bude udržovat necelých 200 operačně dosažitelných hlavic raket.

Zbraně jsou konfigurovány velice flexibilně, aby bylo možné dosáhnout menšího účinku při "sub-strategickém poslání" nebo vyššího účinku při strategickém poslání.

Čína

Bombardéry: Čínské bombardovací letectvo je označováno jako zastaralé a jeho letadla vycházejí ze zastaralých sovětských typů. Nadzvukový bitevní bombardovací letoun, který má Čína v současné době k dispozici není schopen nasazení s jadernou výzbrojí.

Balistické rakety: Čína užívá střel poháněných tekutým palivem, takže je potřeba na jejich přípravu poměrně dlouhá doba a prokazatelně uchovává hlavice odděleně od raket. Vlastní také rakety na tuhá paliva DF-31, ovšem rovněž nevalné kvality. Každá střela nese jednu hlavici. Čína také disponuje technickými prostředky pro mnohonásobný vstup/návrat hlavic do atmosféry, což má za následek budování amerického protiraketového štítu.

Nestrategické zbraně: Není žádný oficiální důkaz o existenci těchto zbraní. Přesto se Americká národní bezpečnostní agentura domnívá, že Čína disponuje jaderným dělostřelectvem, speciálním střelivem a raketami s malým doletem schopnými nést jadernou hlavici. Střely pro pozemní útok se v současné době vyvíjejí a mohly by nést i jaderné zbraně.

Hlavice: Čínské strategické zbraně mají velký účinek – většinou v řádu maga-tun – ale nejsou tak přesné jako americké nebo ruské. Předpokládá se, že Čína vyvinula neutronovou bombu.

Francie

Bombardéry: Jak váleční námořnictvo, tak vojenské letectvo má připraveny letouny, schopné nést jaderné zbraně. Francie takém vyvíjí nový bitevní bombardovací letoun, Rafale.

Ponorky: Francie má čtyři jaderné ponorky, dvě třídy Triomphant , jednu třídy L'Inflexible a jednu třídy Redoubtable. Ještě dvě ponorky třídy Triomphant by měly být v blízké době postaveny.

V letech 1996-98 Francie rozebrala 18 raket středního doletu. Střediska pro jaderné zkoušky na atolech Moruroa a Fangataufa byla uzavřena po přistoupení Francie k CTBT. Francie také zastavila výrobu plutonia a obohaceného uranu v roce 1992, respektive 1996.

Reklama

Spojené státy

Mezikontinentální balistické střely: Podle smlouvy START II, mají být všechny použitelné střely MX zničeny do roku 2007. Přestože je plánováno jejich zničení, stále probíhá rozvoj a testování těchto raket. Střely Minuteman III jsou stále vylepšovány. Cílem programu je prodloužit život uvedeného systému za rok 2020 a zlepšít  přesnost.

Podmořské balistické střely:

a) Vývoj. Všechny rakety TRIDENT  I (podmořská balistická střela SLBMS) budou v budoucnu nahrazeny další vývojovou řadou a přesnějšími raketami TRIDENT II D5 v roce 2006.

b) Počet. Podle smlouvy START II, nesmí mít žádná ze stran více než 2.100 hlavic do konce roku 2004, a více než 1.750 koncem roku 2007

Bombardéry: Bombardéry s dlouhým doletem mohou být vybaveny ze vzduchu odpalovanými raketami nebo bombami shazovanými volným pádem. Bombardér B-2  je schopný nést B61-11, penetrační jadernou bombu, zařazenou do výzbroje v listopadu 1997. Američané pokračují ve výrobě jaderných střel s plochou dráhou letu (ACM).

Nestrategické jednotky: Jaderné zbraně byly odstraněny z hladinových lodí v roce 1991. Jakkoli, udržuje USA velkou zásobu taktických jaderných zbraní v Evropě i na vlastním území, nelze vyloučit, že se jejich počet zmenší, ačkoli bude Rusko udržovat velkou zásobu.

Rusko

Mezikontinentální balistické střely: Rusko pokračuje v testování a modernizaci raket SS-27.

Ponorky: Rusko zmenšilo počet ponorek pro operační nasazení z 62 v roce 1990 na 17 v roce 2001. Všechny ponorky Delta I a Delta II byly staženy ze služby. Rusko pokračuje ve výrobě SS-N-23 SLBM a udržuje Delta IV ve službě.

Nestrategické jednotky: Rusko souhlasilo s odstraněním taktických nukleárních zbraní z hladinových plavidel v roce 1991, ale neexistuje žádný důkaz, že k tomu opravdu došlo. Rusko nadále vlastní velkou zásobu taktických zbraní ve skladech na území celého státu. Má to být odpověď vlády a armády na rozšiřování NATO východním směrem a potřeba vyrovnat konvenční síly NATO.

Izrael

Izrael nikdy neoznámil ani nepopřel, že vlastní jaderné zbraně. Většinou je považován za stát, který tyto zbraně vlastní. Mordechai Vanunu, dřívější jaderný technik v zařízení Dimona, uvedl, že Izrael by mohl mít až 200 jaderných hlavic. (Zdroj: The Secrets of Israel’s Nuclear Arsenal, Sunday Times, London, October 5, 1986). Vanunu také oznámil, že Izrael vyrobil tritium a lithium, což ukazuje, že Izrael má možnosti vyvinout jaderné zbraně. Seymour Hersh také tvrdil, že Izrael vyvinul malé střely pro dělostřelectvo a pozemní rakety, právě tak jako termonukleární zbraně. (The Sansom Option, Random House, New York, 1991). Někteří analytici však předpokládají, že Izrael nemohl mít tak pokročilou techniku k výrobě termonukleární zbraně, protože není známo, že by provedl nějaké fyzikální jaderné testování. Také se však spekuluje, že Izrael byl schopen získat data z termonukleárních pokusů Francie a USA. Také byl americkou družicí nad Atlantským oceánem 22.září 1979 zachycen signál, který by mohl být ve skutečnosti jaderným pokusem provedeným Izraelem nebo Jižní Afrikou.

Izrael v současné disponuje dvěma balistickými střelami schopnými nést jadernou výzbroj. Jericho I (dolet 660 km) a Jericho II (dolet 1500 km). Navíc kosmická raketa Shavit může být upravena nést jaderné zbraně a získat tak mezikontinentální dosah (dolet 7800 km).


Indie

Indie demonstrovala schopnost výroby jaderných zbraní v roce 1974 pokusným výbuchem, který byl prezentován jako mírový jaderný pokus. V květnu 1998 Indie otevřeně testovala jaderné zbraně a veřejně se prohlásila jadernou mocností. Indie má dostatek obohaceného plutonia pro výrobu asi 85 jaderných hlavicí.

Disponuje dvěma typy raket, které mohou nést jaderné hlavice. Jsou to Prithvi (dolet 200 km) a Agni (dolet 1,500 - 2,500 km). Indie také zvětšuje svou schopnost nasazení jaderných zbraní nákupem a licenční výrobou ruského bitevního bombardéru Su-30MK. Navíc tvrdí, že je schopna vyvinout podmořskou balistickou střelu známou jako Sagarika.


Pákistán

Pákistán zahájil svůj jaderné program v 1971, kdy  následuje válka s Indií. V roce 1998 je zřejmé, že Pákistán vlastní několik jaderných zbraní. V odezvě na indické pokusy z května 1998,  následují vlastní jadernými pokusy v Chagai Hills. Je možné, že Pákistán mohl zatím vyrobit asi 25 jaderných hlavic.
Pákistán mám asi 30 raket schopných jaderného útoku, které získal od Číny, ale vyvíjí a testuje i vlastní balistické střely Haft-3 (dolet 600 km) a Ghauri (dolet 1500 km).

Zdroje

Nuclear Notebook: The Bulletin of the Atomic Scientists, Chicago. http://www.thebulletin.org/issues/nukenotes/nukenote.html
The High Energy Weapons Archive: A Guide to Nuclear Weapons. Federation of American Scientists. http://fas.org/nuke/hew/index.html
Tracking Nuclear Proliferation, Carnegie Endowment for International Peace, Washington 1998.
http://www.ceip.org/files/nonprolif/map/default.asp

Převzato : http://www.nuclearfiles.org/kinuclearweapons/stockpile.htm
Přeložil : Martin Voříšek

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více