Letecká esa 1. sv. války - René P. Fonck

Autor: Karl Schlange / Schlange 🕔︎︎ 👁︎ 21.901

René Fonck

1894 – 1953

René Paul Fonck – byl stejně tak válečník jako pilot a každého o tom ujištoval. Byl chvastoun, který sám sebe zařadil nezi elitu a většinu svého času strávil osaměle ve vzduchu nebo na zemi. Oficiálně byl uznám spojeneckým esem es s 75 potvrzenými vítězstvími, je ale možné, že sestřelil ještě více letadel nepotvrzených, než von Richtfohen. Nahlásil 52 dalších vítězství, která nebyla nikdy ověřena, mnohá z jeho tvrzení jsou ale pravděpodobná. Fonck si činí nárok na „120 vítězství kterými jsem si sám jistý“. (esa Francie)

Reklama

Narodil se roku 1894 ve Vosges, byl fascinován aviatikou a jeho idoly se stali velcí průkopníci létání. Do armády vstoupil ihned po prvních srpnových výstřelech, pět měsíců sloužil jako konsturktér a poté začal s pilotním výcvikem. Uprostřed roku 1915 již Fonck létal nad zákopy v průzkumném letadle Caudron G III. Jak se válka postupně rozbíhala, stále častěji se účastnil leteckých bojů a v srpnu 1916  konečně získal své první potvrzené vítězství, když jeho průzkumné letadlo sestřelilo Rumplera. Poté, co zopakoval ještě jeden sestřel, byl Fonck shledán vhodným pro stíhací nasazení. Během „krvavého dubna“ roku 1917 byl převelen ke 103. čapí eskadrile, což byla část Brocardovy elitní Groupe de Combat 12.

Létal na stíhačce SPAD VII a později SPAD XIII a seznam jeho vítězství se rozrůstal. Stejně tak jeho sbírka medailí: Medaile Militaire, Legie cti, britský válečný kříž, belgický Croix de Guerre, a francouzský Croix de Guerre s 28 palmami. Fonck byl introspektivní a zádumčivý a vypracoval vlastní útočné strategie, které poté předváděl jen on sám. Na zemi byl temperamentví a nýchylný k výbušnému chování, v boji byl chladný. Každý ze svých útoků prováděl dokonale, počítal kulky, které potřeboval k dosažení vítězství a sám si každý let vyhodnocoval. Liboval si v ničení německých letadel a sám objevil, jak je lekvidovat stále efektivněji. Zatímco ostatní esa se radovala, pokud se jim podařilo získat dvě vítězství během jednoho dne, byla pro Foncka běžné dvoj až trojnásobky tohoto počtu. Poté, co dvakrát po sobě dosáhl šesti vítězství během jediného dne, sám sebe popsal jako „vituosa“ vražedného leteckého koncertu. Nejrychleji si počet vítězství zvýšil 14.srpna 1918, kdy během deseti sekund sestřelil tři letadla.

Fonck se nikdy nestal velitelem stíhací jednotky. Svůj talent vkládal do vylepšování vlastní techniky vzdušného boje, a nikoliv k tomu, aby ostatní vedl do boje. Měl rád solové bojové lety, ve kterých mohl předvést „těch několik ran, které mě baví“. Fonck studoval dráhu střel i analyzoval taktiku svých nepřátel. K tomu aby se dostal do výhodné polohy za nepřítele, naplno využíval klamné manévry i oblačnosti. Byl vyjimečným střelcem a tak mohl nepřítele vyřadit z boje pouhými pěti kulkami.

Přežil válku a po ní podporoval letectví exhibičním létáním. Doufal, že bude prvním, kdo na letadle zkonstruovaném Sikorskym překoná Atlantik, ale než bylo jeho letadlo připraveno ke startu, doslova o několik dní jej předběhl Charles Lindberg. Na počátku WI sloužil jako inspektor stíhacích letadel francouzských vzdušných sil.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více