Albert Kesselring

Autor: Pavel Kovář 🕔︎︎ 👁︎ 28.851

V Bavorsku narozený Albert Kesselring sloužil za první světové války u dělostřelectva, které bylo částí sil pod velením prince Ruprechta. V průběhu své kariéry se začal zajímat o aviatiku a v roce 1933 byl převelen k Luftwaffe. Byl také silný vůdce a zdatný politik, což byly vlastnosti klíčové k úspěchu v nové německé armádě pod vedením nacistické strany.

Začátek druhé světové války zastihl Kesselringa jako velitele Luftflotte (letecká flotila, organizačně odpovídající jedné pozemní armádě), která byla odpovědná za podporu armády při vpádu do Polska. Tento úkol zdatně splnil, stejně jako úkoly při invazi do Norska a následném napadení Beneluxu. V bitvě o Británii byla Kesselringovi svěřena Luftflotte II, větší ze dvou leteckých armád vyčleněných pro útok.

Reklama

Přesto, že Luftwaffe při snaze o dosažení letecké převahy nad Kanálem selhala, Kesselringovy kariéry se to dotklo minimálně, převážně díky jeho politické zručnosti.  V roce 1941 se stal velitelem vzdušných sil v Severní Africe a po další dva roky spolu s Erwinem Rommelem uštědřovali Spojencům četné porážky. Nakonec se však válečné štěstí otočilo proti nim a síly Osy se musely z Afriky stáhnout do Itálie. V roce 1943 mu bylo svěřeno vrchní velení pozemních i leteckých sil na území Itálie. Tam se také nejvíce projevil jako skvělý velitel, když přes silné zásobovací a organizační potíže vedl se Spojenci brilantní zdržovací válku, takže na sever Itálie se fronta dostala až v roce 1945.

Po válce stanul Kesselring spolu s Göringem před Norimberským tribunálem. Byl obviněn z krutostí páchaných na Italských rukojmích a civilistech. Tato obvinění byla některými lidmi považována za neopodstatněná, ale Kesselring při potírání partyzánské aktivity, která byla silná zvláště v severní Itálii nejednal zrovna v rukavičkách. Původně byl odsouzen k trestu smrti, který byl později zmírněn na pětileté vězení a v roce 1952 byl Kesselring z vězení propuštěn.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více